2000ste revisie is een feit!

 

VDL 2000ste revisie

September 2023

Onlangs voerde Topcats de 2000ste revisie uit sinds de start in 2015. VDL Bus & Coach Service Tilburg, welke al jaren klant is leverde een Euro 6 Iveco Stralis uitlaat aan van een VDL stadsbus welke met een motormanagement storing binnen gekomen was. Dinsdag 26 september jl. werd het systeem na revisie persoonlijk door salesmanager Reinier Pen teruggebracht naar VDL Bus & Coach Service Tilburg en overhandigd aan Wouter Dijstelbloem, Manager Servicenetwerk.

Als een systeem bij Topcats binnenkomt, wordt deze standaard opengehaald voor een eerste inspectie. Hierbij wordt aan de hand van de input van de klant gekeken of er nog andere problemen zijn met het systeem die niet direct zichtbaar zijn of meldingen in het voertuig geven. In dit geval had VDL last van verminderde katalysatorwerking en een bus die alleen nog in de noodloop kon, waardoor de maximale snelheid 20 km/u was.
‘Na het ophalen van het systeem bleken er NOx problemen en AdBlue-kristalisatie,’ aldus salesmanager Reinier Pen.

AdBlue kristallisatie

Wanneer de garage een probleem met de NOx reductie constateert, zal deze eerst het vloeistofpeil en het injectorsysteem controleren. Als hieruit blijkt dat het probleem niet daar ligt of het probleem na controle en herstel van deze componenten nog niet verholpen is, kan er sprake zijn van AdBlue kristallisatie. De AdBlue neemt dan een vaste vorm aan, hoopt zich op, en leidt tot verstoppingen in de leidingen. Dit gebeurt met name wanneer de temperatuur in de katalysator niet hoog genoeg is, of juist te hoog is. Dit komt regelmatig voor bij machines die vaak slechts korte tijd rijden (15-30 minuten), korte ritten rijden, licht beladen zijn en veel stationair lopen. AdBlue kristallisatie leidt dan tot verminderde prestaties of zelfs tot volledige stilstand van het systeem. Het laten reinigen, reviseren of vervangen van de katalysator is dan de enige oplossing om het systeem weer efficiënt te laten werken.

Duurzame werkwijze en kosten besparend

Bij het reinigen en reviseren worden onderdelen zoals de behuizing van het uitlaatgasnabehandeling systeem hergebruikt. De levensduur van je katalysator wordt hierdoor verlengd, waardoor er minder productie van nieuwe katalysatoren nodig is. Daarmee verminder je ook de impact op het milieu. Bovendien zorgt een optimaal werkend uitlaatsysteem ervoor dat je voertuig minder schadelijke stoffen uitstoot en voldoet aan de steeds strenger wordende milieunormen.

Topcats overhandigt certificaat voor de 2000ste revisie

Op de foto van links naar rechts Reinier Pen, Salesmanager Topcats en Wouter Dijstelbloem, Manager Servicenetwerk met de 2000ste revisie.

De Euro 6 Iveco Stralis is uitgebreid onderhanden genomen in de Topcats werkplaats in Lelystad. Hierbij is de DOC-katalysator en het roetfilter gereinigd en is de SCR-katalysator volledig gereviseerd. Dit laatste houdt in dat er nieuwe katalysatoren in de bestaande behuizing worden geplaatst. De klant heeft als voordeel dat een revisie een kostenbesparing tot 80% oplevert ten opzichte van de aanschaf van een nieuw uitlaatgasnabehandelingssysteem.

“Voor een gereduceerd tarief wilden we dit zeker eens proberen en tot nu toe is dat goed bevallen”
Wouter Dijstelbloem.

In Tilburg is het systeem weer in de voorraad opgenomen en wordt het een deze dagen weer onder een bus gemonteerd.
‘Op deze manier behouden we een eigen voorraad en zorgen we dat voertuigen niet lang stil hoeven te staan,’ aldus Wouter.

Verander taal