Waarom is een opzet roetfilter belangrijk?

Dieselmotoremissie (DME) is door de overheid geclassificeerd als genotoxisch carcinogeen. Dit betekent dat uw gezondheid in gevaar komt bij iedere mate van blootstelling aan DME.

DME wordt gevormd tijdens de verbranding van dieselolie in motoren. Wanneer u in de directe omgeving werkt of aanwezig bent van een werkende dieselmotor, dan wordt u blootgesteld aan vrijkomende DME. Het maakt niet uit of deze dieselmachines of- voertuigen gebruikt worden in een omsloten ruimte of in de buitenlucht.

De Arbeidsomstandighedenwet legt de werkgever de verplichting op de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen te voorkomen, of zoveel mogelijk te minimaliseren. Als werkgever moet u kunnen aantonen dat het roetfilter een effectiviteit van minimaal 95% heeft. Wanneer uw dieselmachine of – voertuig af-fabriek niet is voorzien van een roetfilter, biedt een opzet roetfilter een betrouwbare oplossing. In de Werkinstructie Blootstelling aan Dieselmotorenemissies (DME) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kunt u lezen aan welke normen uw dieselapparaten en dieselvoertuigen moeten voldoen om een veilige werkomgeving te bieden.

Mobiel roetfiltersysteem op voertuigen en machines

Een mobiele roetfilter vangt 85% tot 99% (afhankelijk van type roetfilter) van het fijnstof af. Alle opzet roetfilters zijn gecertificeerd en hebben de hoogst haalbare afvang. Op de afbeeldingen hieronder staan de mobiele roetfilters weergegeven. Deze roetfilters hebben een inzet van maximaal 50 uur (of langer bij de keuze van een groter type opzet roetfilter). Hierna kunt u het patroon of het filter zelf reinigen.

Opzet roetfilter reinigen

Het mobiele roetfilter is verzadigd met roet zodra de uitgaande zijde donkergekleurd is. Het verwijderen van het roetfilterelement doet u eenvoudig met behulp van een klemband. Vervolgens wordt het element in een meegeleverde oven geplaatst om hem te reinigen. De roetfilter reiniging kan ook door Topcats worden uitgevoerd.

Vraag direct uw offerte aan

Toepassingen opzet roetfilters

Mobiele roetfilters vindt u voornamelijk in de bouwsector bij voertuigen of machines die werken in een gebouw of op een ommuurd terrein. Denk hierbij aan vrachtwagens, bouwmachines, en heftrucks die een gebouw in- en uitrijden of die langduriger toegepast worden, bijvoorbeeld projectmatig of in de verhuur.

De dieselmotoremissie die bij gebruik vrijkomt, wordt afgevangen door het opzetroetfilter. Een mobiel roetfilter is een goede manier om roet af te vangen van Heavy Duty voertuigen en daarmee een gezonder/minder schadelijk werkklimaat te creëren.

Eenvoudig te plaatsen opzet roetfilter

Het grootste voordeel van dit roetfiltersysteem is de zeer eenvoudige montage en demontage. Dit doet u namelijk door de koppeling te plaatsen in of over de uitlaat. De pomp in het handvat van de koppeling sluit vervolgens de uitlaat (gasdicht) af. De behuizing van de opzet roetfilter kan vervolgens aan de onderste rij beveiliging van een vrachtwagen opgehangen worden of eenvoudig d.m.v. twee of vier bouten.

Mocht het standaard mobiele roetfilter niet van toepassing zijn voor uw voertuig?
Wij fabriceren in onze werkplaats ook voertuig specifieke opzet roetfilters.

UGET3 roetfiltersysteem

Het UGET 3 is een mobiel roetfilter dat ook de kleine roetdeeltjes afvangt voor maximaal 250 uur. Na deze periode dient de cartridge vervangen te worden. Roetfilter reiniging van dit type cartridge is niet mogelijk. Het UGET3 mobiele roetfilter is een universeel systeem dat voor ieder merk en type voertuig geschikt is. Het is gemaakt van duurzaam materiaal en kan meegeleverd worden met een tegendrukbewaking. Dit type opzetroetfilter is ook beschikbaar voor grotere motorvermogens tot wel 1700 kW!

Bekijk de brochure

 

Grenswaarde en handhaving dieselmotoremissie (DME)

DME is een kankerverwekkende stof die in veel sectoren voorkomt.
Per 1 juli 2020 is voor dieselmotoremissie een wettelijke grenswaarde ingesteld van 10 microgram per kubieke meter (gemeten als respirabel elementair koolstof). Is de grenswaarde voor uw sector eerder in de Arbo catalogus lager vastgesteld, dan blijft die grenswaarde van toepassing. Daarnaast is het streven om deze waarde zo laag mogelijk te houden waar dat technisch mogelijk is.

Binnen Europa zijn lidstaten op basis van Richtlijn (EU) 2019/130 verplicht uiterlijk 21 februari 2023 een wettelijke grenswaarde voor DME (van 0,05 mg/m3) in te voeren (en voor de mijn- en tunnelbouw per 21 februari 2026).

Offerte aanvragen
Verander taal