Wegenbouw

In de wegenbouw wordt nog vaak gebruik gemaakt van zwaar materieel dat diesel verbruikt. Dit komt omdat de machines in de wegenbouw zeer zwaar zijn: zo weegt een asfalteermachine al snel 17.000 kilo en een wals al snel 5.000 kilo. Datzelfde gewicht is de reden voor het hoge brandstofverbruik. Daarom wordt er in deze gevallen voor diesel gekozen.

Asfalteermachines en walsen zijn in de meeste gevallen voorzien van een open cabine, waardoor de bestuurder en overige bemanning voortdurend aan de uitlaatgassen worden blootgesteld. Bij deze open machines is het daarom verplicht een roetfilter te plaatsen. Deze apparatuur gaat echter vaak heel lang mee, waardoor deze nog niet aan de huidige emissie-eisen voldoen. Het is dan de taak aan de werkgever om de machines te voorzien van een opzetroetfilter.

Bouwplaatsen

Zowel grote graafmachines en laders als mini-graafmachines, kleine minikranen, trilplaten, wielladers en schrankladers worden als dieselvarianten veel gebruikt in de bouw. Tegenwoordig is het verplicht om deze te voorzien van een roetfilter. Bij kleine machines wordt er hierbij vaak gebruik gemaakt van een zogenaamd “mini-roetfilter”. Dit filter houdt de meeste schadelijke stoffen uit de lucht en werkt hierdoor beter dan ouder materieel dat voorzien is van een demper.

Afhankelijk van de motor van het materieel kan er gekozen worden voor een gesloten roetfilter of een DENOX-roetfilter met additief. De graafmachines van tegenwoordig zijn vaak zó zuinig dat een kleine roetfilter volstaat.

Onderhoud roetfilters

De roetfilters voor klein materieel regenereren soms niet automatisch, doordat de uitlaatgassen niet heet genoeg zijn. Hierdoor hebben deze roetfilters elke 500 uur onderhoud nodig. Bij grotere machines is dit afhankelijk van de soort roetfilter en de plek van montage. Het onderhoud van het roetfilter staat normaal gesproken vermeld in het instructieboekje van het voertuig.

Komt u er echter niet uit? Dan beantwoorden onze experts graag uw vragen. Vul het contactformulier in of bel 088 9494 500.

Neem contact op
Verander taal