Heavy Duty voertuigen, zoals vrachtwagens en bussen, worden meestal intensief gebruikt. Door hun grote laadvermogen en gewicht stoten ze echter ook veel emissie uit. Daarom is het optimaliseren van roetfilters bij zwaar en intensief transport een essentieel aandachtspunt voor een duurzame en schone transportsector. Voor het reinigen van roetfilters kunt u zelf aan de slag gaan met een DPF Cleaner of kiezen voor een professionele DPF reiniging door een erkend Diesel Filter Reconditionering-specialist.

DPF cleaner of een professionele DPF reiniging?

Om ervoor te zorgen dat het roetfilter goed blijft werken is regelmatig onderhoud een vereiste. Hieronder valt een tijdige reiniging van het roetfilter. Er bestaan verschillende methoden om dat te doen, we vertellen u hier graag meer over.

Het reinigen van het roetfilter (DPF) heeft belangrijke voordelen:

  • Het vermindert de schadelijke uitstoot en draagt actief bij aan schonere lucht;
  • Bespaart kosten en is duurzamer ten opzichte van volledige vervanging;
  • Verbetert brandstofefficiëntie en verlaagt operationele kosten.

Gaat het waarschuwingslampje op het dashboard van uw bestelwagen, vrachtwagen of ander Heavy Duty voertuig branden? Dan is de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolstofmonoxide en stikstofoxiden meer dan is toegestaan. Het roetfilter moet worden geregenereerd.

Regeneratieproces

Een dieselmotor is een verbrandingsmotor, waarbij energie ontstaat om het voertuig te laten rijden of handelingen te laten verrichten. Na de verbranding van de diesel blijven er onvolledige verbrande deeltjes over, die worden opgevangen in het roetfilter, ook wel dieselpartikelfilter (DPF) genoemd. Het roetfilter zorgt samen met de katalysator voor het afvangen van schadelijke stoffen.

Tijdens het rijden wordt automatisch een regeneratieproces opgestart om de opgevangen deeltjes in het filter te verbranden. Bij veel korte ritten zal de chauffeur de regeneratie handmatig opstarten. Hoe vaak de regeneratie gebeurt, hangt af van het aantal roetdeeltjes in het filter. Na de verbranding blijft er as achter in het substraat van het roetfilter, wat zo langzaamaan vol raakt.

Roetfilter cleaner

Om het roetfilter te reinigen kunt u kiezen voor een roetfilter reiniger, ook wel DPF cleaner genoemd. Het is een vloeistof die u toevoegt aan een volle brandstoftank. Het middel belooft een snelle regeneratie en reiniging zonder demontage van het roetfilter. Door gebruik van een roetfilter reinigingsmiddel zal de regeneratie beter verlopen en zal er minder as-ophoping komen in het filter.  Er zijn verschillende roetfilter reinigers in de handel. Het is belangrijk om de instructies goed op te volgen, anders werkt de regeneratie niet goed en kan het filter stuk gaan. Het gebruiken van deze vloeistof wordt afgeraden als een roetfilter meer dan licht vervuild is. Doordat er geen inspectie van het roetfilter plaatsvindt bij deze methode, kunnen afwijkingen in het roetfilter te laat worden geconstateerd.

Professionele roetfilter reiniging

Bij een professionele roetfilter reiniging bij een erkende specialist als Topcats Heavy Duty, wordt het roetfilter altijd eerst geïnspecteerd op gebreken. Een reiniging heeft weinig zin als in het filterelement een versmelting of breuk is ontstaan. Deze schade kan het gevolg zijn van te hoge temperaturen tijdens de regeneratie.

Een roetfilter reiniging gebeurt in negen stappen, waarbij verschillende testen worden uitgevoerd. Is het filterelement in orde, dan kan het worden gereinigd. Dit gebeurt met professionele apparatuur.

roetfilter reiniging voor en na resultaat

Roetfilter voor en na reiniging

Als we het roetfilter afkeuren vanwege beschadiging, stellen de monteurs altijd een adviesrapport op. In veel gevallen is bij afkeur wel een revisie van het roetfilter mogelijk. Daarmee bespaart u wel tot 80% op de kosten ten opzichte van een nieuw roetfilter. De bruikbare buitendelen van het roetfilter worden hergebruikt. Het niet goed functionerende of kapotte binnenwerk vervangen we door een hoogwaardig nieuwe substraat of element. Dit is een duurzame procedure. Het gereviseerde roetfilter doet zijn werk net zo goed als een nieuw filter. Recyclen is goed voor het milieu, omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn om nieuwe roetfilters te produceren.

Professionele roetfilter reiniging biedt zekerheid

Bij een emissie storing van de vrachtwagen kunt u schade aan het DPF voorkomen door het filter tijdig te reinigen. Kiest u voor een DPF cleaner vloeistof of voor een inspectie en vakkundige DPF reiniging? Wij hopen dat wij u hebben geholpen met uw keuze.

Topcats Heavy Duty is Erkend Diesel Filter Reconditionerings-specialist. Met onze professionele apparatuur verwijderen wij vakkundige en snel vervuiling van roet, as, olie en AdBlue. Uw dieselpartikelfilter is daarna weer fabrieksschoon en klaar voor vele kilometers.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Verander taal