Katalysator en roetfilter reiniging en/of revisie voor bestelbus Euro 5

Duurzame oplossing voor bestelauto Euro 5

Heeft u een dieselbestelauto Euro 5, dan mag u na 1 januari 2027 niet meer in een ZE-zone komen bij 30 tot 40 Nederlandse steden en Schiphol. Wanneer uw bestelauto het tot die tijd moet uithouden, omdat u een nieuwe wil aanschaffen, dan zit u niet te wachten op dure investeringen en duur onderhoud aan uw voertuig. Het reinigen en reviseren van uw roetfilter en katalysator is dan een verstandige keus om te besparen op onderhoudskosten. Deze besparing kan oplopen tot 80%, ten opzichte van een nieuw roetfilter of katalysator.

Topcats heeft ruime ervaring in het reinigen en reviseren van uitlaatsystemen van Euro 5 bestelauto’s. Wij hebben hiervoor professionele apparatuur in huis. Onze monteurs analyseren uw roetfilter en/of katalysator, testen de doorstroming en brengen verslag uit van de werkzaamheden die nodig zijn om uw uitlaatsysteem weer in goede conditie te brengen.

Roetfilter bestelauto Euro 5

Een roetfilter, of DPF is een keramisch element dat dient om roet en fijnstof tijdelijk op te vangen. Door regeneratie verbrandt het roet. Bij een niet functionerend roetfilter is veelal is een reiniging voldoende.

Als de regeneratie niet functioneert of wordt afgebroken, wordt het filter gevuld met zwarte kooldeeltjes. Een verkeerde regeneratie kan al ontstaan doordat het motormanagementsysteem niet goed is afgesteld. Als de regeneratie niet gelijk is aan de oorspronkelijke fabrieksfrequentie, loopt het filter binnen enkele uren vol met roet.

Afhankelijk van de algemene toestand van de motor kan een filter zich zo snel vullen, dat deze na een paar uur niet meer kan regenereren en in het ergste geval kan versmelten.

Kapot binnenwerk

Als blijkt dat het binnenwerk kapot is, dan kunnen we het roetfilter reviseren. We vervangen het kapotte deel door een hoogwaardig nieuw substraat of element of we plaatsen het verschoven substraat terug, vervangen de isolatiematting of vernieuwen de sensoraansluiting, als dit van toepassing is. Een reiniging of revisie wordt altijd in overleg met u uitgevoerd.

Katalysator Bestelauto Euro 5

Katalysators kunnen verstopt of vervuild raken door olie, antivries of AdBlue, waardoor de lucht doorstroom wordt geblokkeerd. De verstopping kan leiden tot vermogensverlies en oververhitting van de motor. Hierdoor kan nog meer schade ontstaan, zoals versleten zuigerringen, lekke pakkingen of andere beschadigde motoronderdelen.

Het tijdig reinigen van een katalysator is niet alleen goed voor het milieu, maar ook het behoud van uw motor.

Voor wij overgaan tot reinigen van een systeem wordt het systeem eerst geïnspecteerd. Na het openmaken van het systeem verwijderen we de elementen voor een juiste diagnose, waarbij we de staat en doorstroming meten.

Een katalysator heeft een keramisch binnenwerk dat is gemaakt van lichtgewicht, breekbaar materiaal. Een isolerende laag biedt het materiaal bescherming tegen beschadigingen van buitenaf, maar dit is geen garantie tegen breuk. Door hobbels in de weg of een slecht wegdek of een gebroken uitlaatsysteem, kunnen en scheuren in het keramisch materiaal komen.

Mocht de schade te groot zijn, dan gaan we over tot katalysator revisie, maar dit gaat altijd in overleg met u. We plaatsen een nieuw binnenwerk, inclusief matting in de bestaande behuizing. Het hergebruik van de behuizing bespaart niet alleen op kosten, maar is ook een duurzame oplossing.

Katalysator revisie goed alternatief voor Euro 5 bestelauto

Het reinigen en reviseren van uw roetfilter of katalysator is dus een goed alternatief, waardoor u de aanschaf van een nieuwe bestelauto nog even kunt uitstellen. Bovendien heeft u op alle werkzaamheden en nieuwe onderdelen van de katalysatoren en roetfilters een aanvullende garantie van 2 jaar boven op de wettelijke garantie.

Onze experts

Voor vragen over het reviseren van roetfilters en katalysatoren voor Heavy Duty-voertuigen zoals truck en bus kunt u contact opnemen met de specialisten van Topcats. Wilt u een revisie inplannen? Vul het contactformulier in of vraag direct een offerte aan.

Vraag uw offerte aan
Verander taal