Ontheffing voor Zero-emissiezones gelden onder andere voor vrachtwagens voor exceptioneel vervoer

Ontheffing aanvragen zero-emissiezones is gestart, hoe houdt u de lucht zuiver?

Veel eerder dan verwacht kunt u al een ontheffing voor een zero-emissiezones aanvragen. Zero-emissiezones worden vanaf 1 januari 2025 in steden door het hele land zero-emissiezones ingevoerd. Alleen met een uitstootvrije bedrijfswagen of bestelbus komt u deze zones nog in. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling.

Met de invoering van zero-emissiezones in Nederland wordt de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden sterk verbeterd. Deze zones beperken de toegang van vervuilende voertuigen, wat leidt tot een schonere en gezondere leefomgeving. Als u een voertuig hebt dat niet aan de emissienormen voldoet, is het essentieel om te weten hoe u een ontheffing kunt aanvragen en hoe u de uitstoot van schadelijke stoffen kunt beperken.

Welke Voertuigen Moeten Ontheffing Zero-Emissiezones Aanvragen?

In de vier grootste steden van Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – worden zero-emissiezones ingevoerd. Binnen deze zones mogen alleen voertuigen met nul uitstoot rijden. Vrachtwagens of bestelauto’s die niet aan deze criteria voldoen, moeten een ontheffing aanvragen. Dit geldt voornamelijk voor oudere dieselvoertuigen en voertuigen zonder geavanceerde uitlaatgasnabehandelingssystemen.

Het loket ontheffing zero-emissiezone is vanaf 1 juli 2024 geopend, drie maanden eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was. Een dagontheffing voor vrachtwagens of bestelwagens kan pas vanaf 1 oktober 2024 worden aangevraagd.

Voertuigen die een ontheffing moeten aanvragen zijn onder andere:

 • Privé bestelauto, camper met een emissieklasse 4 of lager of een vrachtwagen met een datum eerste toelating voor 1-1-2017;
 • Aangepaste bestelauto of vrachtwagen voor handicap, die voldoet aan de gestelde voorwaarden;
 • Huidig voertuig, als uw vervangende uitstootvrije bestelauto of vrachtwagen nog niet is geleverd;
 • Bijzondere voertuigen, zoals een kermis of circusvoertuig, verhuisauto, vrachtwagen met een (uitschuifbare) laadkraan, vrachtwagen voor exceptioneel vervoer, zoals bijvoorbeeld een trekker met 4 of meer assen;
 • Uw voertuig is niet verkrijgbaar in een uitstootvrije versie en ander vervoer is niet mogelijk;
 • U heeft een plug- in hybride vrachtwagen;
 • Uw voertuig is niet uitstootvrij maar het is voor uw bedrijf financieel niet mogelijk om een uitstootvrij voertuig te kopen.

Kijk voor meer informatie over beperking uitstoot bij stadslogistiek op de websites van de RDW en Op weg naar zes.

Hoe Beperkt u de Uitstoot van Schadelijke Stoffen in zero-emissiezones?

Als u een ontheffing heeft gekregen om een zero-emissiezone te betreden met uw voertuig, wilt u uiteraard de schade aan het milieu zo veel mogelijk beperken. Er zijn verschillende manieren om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken en te voldoen aan de strenge emissienormen:

 • Regelmatig Onderhoud: Zorg voor regelmatige inspecties en onderhoud van je voertuig om ervoor te zorgen dat alle onderdelen optimaal functioneren.
 • Reiniging van Roetfilters en Katalysatoren: Laat de roetfilters en katalysatoren professioneel reinigen om verstopping en overmatige uitstoot te voorkomen.
 • Software-updates: Zorg dat de motorsoftware up-to-date is, zodat de uitstootsystemen efficiënt werken.
 • Gebruik van Schone Brandstof: Gebruik brandstoffen met een lage zwavelinhoud om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

Topcats Heavy Duty: Jouw Partner in Schone Uitstoot

Topcats Heavy Duty is gespecialiseerd in het reinigen en reviseren van Katalysatoren en Roetfilters voor zware voertuigen. Onze uitgebreide diensten helpen u niet alleen om te voldoen aan de wettelijke eisen, maar zorgen er ook voor dat uw voertuig efficiënter en milieuvriendelijker rijdt.

Waarom Kiezen voor Topcats Heavy Duty?

 • Deskundige voorinspectie: Ons team van experts inspecteert en uw katalysator of roetfilter en geeft advies op maat over de te nemen vervolgstap: reinigen, reviseren of vervangen;
 • Professionele Reiniging: Onze geavanceerde reinigingsmethoden verwijderen alle verontreinigingen uit roetfilters en katalysatoren, waardoor deze weer als nieuw functioneren;
 • Deskundige Revisie: Bij ernstige vervuiling of beschadiging kunnen wij de roetfilters en katalysatoren volledig reviseren, zodat ze weer voldoen aan de strenge emissienormen, u bespaart hiermee bovendien veel geld ten opzichte van de aanschaf van een nieuw roetfilter of katalysator;
 • Snelle Service: We begrijpen dat stilstand kostbaar is, daarom bieden we snelle en efficiënte service om je weer snel op weg te helpen.

Topcats Heavy Duty biedt een oplossing voor vrachtwagens met een verstopt of niet functionerend roetfilter, ongeacht of u Euro 6, Euro 5 of lager heeft. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen met het reinigen en reviseren van roetfilters en katalysatoren om te zorgen dat uw roetfilter roet en fijnstof blijft tegengehouden en zo de lucht zuiver houdt.

Vraag uw offerte aan
Verander taal