Het doel van een DPF

Een DPF, ook wel een Diesel Partikel Filter of roetfilter genoemd, is ontworpen om de fijne roetdeeltjes uit uitlaatgassen te filteren. Deze fijne roetdeeltjes of fijnstof komen vrij bij de verbranding van dieselbrandstof en zijn ontzettend schadelijk voor het milieu en de menselijke gezondheid. De DPF vangt de kleinere deeltjes af, doordat deze vastkleven aan de wanden van de poriën van het filtermateriaal. Daardoor zijn DPF’s ook voor de allerkleinste deeltjes effectief.

Regeneratieproces

Het DPF is een filter dat bestaat uit een complexe honingraatstructuur. De lucht uit de motor stroomt hier doorheen, waarbij de roetdeeltjes worden opgevangen, en de minder schadelijke gassen worden doorgelaten. Ergens tussen de 350 en 1.000 km – afhankelijk van het merk, type, en soort voertuig – vindt er binnen het DPF een regeneratieproces plaats, waarbij de roetdeeltjes bij zeer hoge temperatuur worden verbrand en omgezet in minder schadelijke gassen.

Honingraatstructuur

Vanwege de extreem hoge temperaturen die nodig zijn bij het regeneratieproces binnen het DPF is de honingraatstructuur vaak gemaakt van een stof die de benodigde hoge temperaturen kan weerstaan. Deze mogelijke filtermaterialen zijn sintermetaal, gestapelde laagjes metaalgaas en metaalplaat – beide voorzien van een katalytische coating – of een speciaal soort keramiek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cordieriet of siliciumcarbide. Van deze twee heeft siliciumcarbide over het algemeen een hogere hittebestendigheid en thermische geleidbaarheid dan cordieriet, wat deze extra geschikt maakt voor DPF’s in heavy duty voertuigen. Echter zijn beide materialen effectief in het filteren van roetdeeltjes.

Waarom is onderhoud van het DPF cruciaal?

Wanneer een DPF niet tijdig wordt onderhouden, kan deze verstopt raken. Als gevolg heeft u niet alleen last van een afname in de motorprestatie en brandstofefficiëntie, maar kunnen de regeneratieprocessen ook niet in alle volledigheid plaatsvinden. Zo komt er een overmatige ophoping van roet, beschadigt het roetfilter, en verhoogt de emissie van schadelijke stoffen.

Expertise in onderhoud

Een verstopte DPF of roetfilter kan worden gereinigd, om zo de opgebouwde roetdeeltjes en het fijnstof te verwijderen. In bepaalde gevallen is alleen roetfilter reiniging niet voldoende, omdat bepaalde onderdelen van het DPF beschadigd of versleten zijn. Kies dan voor roetfilter revisie om uw DPF weer als nieuw te laten functioneren.

Onze aanpak

Bij Topcats Heavy Duty combineren we geavanceerde technologieën met jarenlange ervaring in het reinigen en reviseren van DPF’s. Wij kiezen bewust voor een milieuvriendelijke aanpak, waarbij revisie en reiniging prioriteit krijgen boven vervanging. Dit zorgt niet alleen voor minder afval op de korte termijn, maar optimaliseert ook de levensduur en efficiëntie van het filter op de langere termijn.

Kies voor duurzaamheid én prestatie

Een efficiënt werkend DPF is niet alleen essentieel voor de gezondheid van het milieu en de openbare veiligheid, maar ook voor de operationele prestaties van uw voertuig. Bij Topcats Heavy Duty zijn we uitgerust met de kennis, vaardigheden, technologieën, en milieubewustheid om de levensduur van uw DPF te maximaliseren. Neem contact met ons op voor meer informatie of een offerte en kies daarmee voor een duurzamere en efficiëntere bedrijfsvoering.

Verander taal