Een DPF of roetfilter is een keramisch element dat  roet afvangt, waarna dit moet worden verbrandt. Het motormanagement, met of zonder een OBD-systeem, is verantwoordelijk voor deze verbranding, de zogenoemde regeneratie. Wanneer het motormanagement de juiste meetparameters vindt, vindt de regeneratie plaats. Als er een storing in de regeneratie zit waardoor het roetfilter (DPF) niet regenereert, of wanneer het proces wordt afgebroken, vult het roetfilter zich met zwarte koolstof deeltjes.

Gevolgen van een vol roetfilter

Een roetfilter is essentieel binnen het uitlaatsysteem. Het roetfilter van de DAF CF haalt de schadelijke stoffen uit het uitlaatgas. Alle roetdeeltjes die tijdens de verbranding van diesel worden geproduceerd, blijven achter in het filter, zodat deze schadelijke stoffen niet in de atmosfeer terecht komen.

Veel voorkomende tekenen van een vol roetfilter zijn:

  • Vermindering van de motorprestaties
  • Een hoger brandstofverbruik
  • Een oplichtend waarschuwingslampje ‘roetfilter vol’

Wacht niet te lang als je deze tekenen ziet, een vol roetfilter kan leiden tot motorstoring, of zelfs brand door oververhitting.

Oplossing voor een vol DAF CF roetfilter

Moet je een vol roetfilter vervangen? In de meeste gevallen kan Topcats het roetfilter reinigen. Na de reiniging presteert deze weer optimaal.

Een schoon roetfilter vangt de roetdeeltjes weer op zodat ze niet in de atmosfeer komen. Dat is belangrijk want roetdeeltjes veroorzaken luchtvervuiling en smog. Roetdeeltjes absorberen zonlicht en verhogen zo de temperatuur van de atmosfeer, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Roetdeeltjes, ook wel bekend als fijnstof, zijn klein genoeg om te worden ingeademd. Ze kunnen diep in de longen terechtkomen. Dit kan leiden tot problemen met de ademhaling en langdurige blootstelling kan bijdragen aan hart- en vaatziekten en zelfs leiden tot vroegtijdige sterfte.

Door te kiezen voor reiniging in plaats van vervanging, verlengt u niet alleen de levensduur van het bestaande filter, u bespaart bovendien aanzienlijk op onderhoudskosten en bent duurzaam bezig.

De diensten van Topcats Heavy Duty zijn ontworpen om zowel uw voertuig als het milieu zo goed mogelijk te beschermen. Wij passen geavanceerde technieken toe om opgehoopte roetdeeltjes veilig en effectief te verwijderen. Daarmee herstellen we de werking van het roetfilter, zonder dat deze vervangen hoeft te worden. Vervanging doen we altijd in overleg met de klant, wanneer bij de inspectie blijkt dat het roetfilter onherstelbaar is beschadigd.

Ervaring, Expertise en Duurzaamheid

Topcats reinigt en reviseert roetfilters van verschillende merken en types, voor verschillende zware voertuigen en machines.  U kunt bij ons rekenen op jarenlange ervaring en uitgebreide expertise op het gebied van roetfilter reiniging, waardoor uw voertuig nooit lang stil staat.

Onze prioriteit is om betrouwbare en milieuvriendelijke oplossingen te bieden voor alle roetfilterproblemen. We nemen onze verantwoordelijkheid voor de planeet serieus en we zijn trots op onze inzet om bij te dragen aan een groenere toekomst.

Als uw DAF CF roetfilter vol is, wacht dan niet tot de problemen escaleren. Vraag vandaag nog een offerte aan voor onze roetfilter reiniging.

Verander taal