Een roetfilter zorgt ervoor dat roet wordt vastgehouden, waarna dit wordt verbrandt. Het motormanagement, vaak voorzien van een OBD-systeem, is verantwoordelijk voor deze verbranding, wat we ook wel regeneratie noemen. Wanneer het motormanagement de juiste meetparameters constateert, vindt de regeneratie plaats. Wanneer door een storing in de regeneratie het roetfilter (DPF) niet regenereert, of wanneer het proces wordt afgebroken, vult het roetfilter zich met zwarte koolstof deeltjes.

Gevolgen van een vol roetfilter

Een roetfilter is een essentieel onderdeel van het uitlaatsysteem. Het roetfilter van de MAN TGX zorgt ervoor dat schadelijke stoffen uit het uitlaatgas worden gehaald. Alle roetdeeltjes die tijdens de verbranding van diesel worden geproduceerd, blijven achter in het filter, zodat deze schadelijke stoffen niet in de atmosfeer terecht komen.

Veel voorkomende tekenen van een vol roetfilter zijn:

  • Vermindering van de motorprestaties
  • Een hoger brandstofverbruik
  • Een oplichtend waarschuwingslampje ‘roetfilter vol’

Wacht niet te lang als je deze tekenen ziet, een vol roetfilter kan leiden tot motorstoring, of zelfs brand door oververhitting.

Oplossing voor een vol MAN TGX roetfilter

Wanneer vervang je een vol roetfilter? In de meeste gevallen kan Topcats het roetfilter reinigen. Na de reiniging presteert deze weer optimaal.

Het schone roetfilter werkt daarna weer prima en vangt de roetdeeltjes op zodat ze niet in de atmosfeer komen. Dat is belangrijk want roetdeeltjes veroorzaken luchtvervuiling en smog. Roetdeeltjes absorberen zonlicht en verhogen zo de temperatuur van de atmosfeer, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Roetdeeltjes, ook wel bekend als fijnstof, zijn klein genoeg om te worden ingeademd. Ze kunnen diep in de longen terechtkomen. Dit kan leiden tot problemen met de ademhaling en langdurige blootstelling kan bijdragen aan hart- en vaatziekten en zelfs leiden tot vroegtijdige sterfte.

Door te kiezen voor reiniging in plaats van vervanging, verlengt u niet alleen de levensduur van het bestaande filter, u bespaart bovendien aanzienlijk op onderhoudskosten en bent duurzaam bezig.

De diensten van Topcats Heavy Duty zijn ontworpen om zowel uw voertuig als het milieu zo goed mogelijk te beschermen. Wij passen geavanceerde technieken toe om opgehoopte roetdeeltjes veilig en effectief te verwijderen. Daarmee herstellen we de werking van het roetfilter, zonder dat deze vervangen hoeft te worden. Vervanging doen we altijd in overleg met de klant, wanneer bij de inspectie blijkt dat het roetfilter onherstelbaar is beschadigd.

Ervaring, Expertise en Duurzaamheid

Topcats reinigt en reviseert roetfilters van verschillende merken en types, voor verschillende zware voertuigen en machines.  U kunt bij ons rekenen op jarenlange ervaring en uitgebreide expertise op het gebied van roetfilter reiniging, waardoor uw voertuig nooit lang stil staat.

Het is onze prioriteit om betrouwbare en milieuvriendelijke oplossingen te bieden voor alle roetfilterproblemen. We nemen onze verantwoordelijkheid voor de planeet serieus en dragen met onze inzet bij aan een groenere toekomst.

Als uw MAN GTX roetfilter vol is, wacht dan niet tot de problemen escaleren. Vraag vandaag nog een offerte aan voor onze roetfilter reiniging.

Verander taal