Waarom is het belangrijk om het roetfilter van diesel voertuigen te reinigen? Moderne dieselvoertuigen zijn uitgerust met een roetfilter (DPF) om schadelijke roet- en fijnstofdeeltjes uit de uitlaatgassen te filteren. Dit is cruciaal om de uitstoot van deze schadelijke stoffen te minimaliseren. Echter, na verloop van tijd kunnen roetfilters slijten en verstopt raken, wat leidt tot storingen en een verhoogd brandstofverbruik. Een slecht functionerend of verwijderd roetfilter kan resulteren in een aanzienlijke toename van schadelijke uitstoot.

APK-Deeltjestest

Sinds 1 juli 2022 moeten eigenaren van voertuigen met Euro 5 en 6 dieselmotoren de deeltjesuitstoot laten meten tijdens de APK-keuring met een deeltjesteller. Deze test controleert de aanwezigheid en werking van het roetfilter. Wordt een te hoge deeltjesuitstoot gemeten, dan komt het voertuig niet door de APK-keuring. Maar wat doet u als uw deeltjesuitstoot te hoog is?

Te Hoge Roetuitstoot: Van Oorzaak naar Oplossing

Wat veroorzaakt een te hoge roetuitstoot en hoe lost u dit op? Mogelijke oorzaken zijn:

  • Motorstoring
  • Verzadigd of verstopt roetfilter
  • Het roetfilter is afwezig
  • Het roetfilter is niet compleet (het element is bijvoorbeeld verwijderd)

De laatste twee problemen kunnen eenvoudig worden opgelost door het juiste roetfilter te installeren en de voertuigsoftware correct te programmeren.

Roetfilter vol en roetfilter gereinigd door Topcats Heavy Duty

Roetfilter vol en roetfilter gereinigd

Diagnose stellen bij Verzadigd Roetfilter of Motorstoring

Bij een verzadigd roetfilter of een motorstoring is gedetailleerd onderzoek nodig om de exacte oorzaak vast te stellen. Een hoge roetuitstoot kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door:

  • Vervuilde EGR-klep of EGR-koeler
  • Lekke injectoren
  • Onjuiste werking van het uitlaatgasnabehandelingssysteem

Wanneer een EGR-klep vervuild is en open blijft staan, leidt dit tot onvolledige verbranding en een verhoogde roetuitstoot. Ook een onjuist brandstof-luchtmengsel kan bijdragen aan een te hoge roetuitstoot. Slecht of geen onderhoud kan ervoor zorgen dat het filter te veel weerstand biedt en sterk vervuild raakt.

Bij Topcats begrijpen we de complexiteit van roetfilterproblemen en bieden we een uitgebreide service voor het reinigen en reviseren van roetfilters in dieselvoertuigen. Ons team van experts zorgt ervoor dat uw voertuig voldoet aan de emissienormen en met een schone uitstoot de weg op kan.

Waarom kiezen voor Topcats voor reinigen diesel roetfilter?

  • Professionele inspectie, reiniging en reparatie
  • Gebruik van hoogwaardige apparatuur
  • Snelle en efficiënte service

Kies voor Topcats voor een grondige en professionele reiniging van uw roetfilter. Laat uw roetfilter door ons reinigen en voorkom hoge roetuitstoot en afkeur bij APK. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak!

Vraag direct uw offerte aan
Verander taal