Sinds 1 januari 2023 is er een plicht om dieselvoertuigen tijdens de APK-keuring te controleren op de aanwezigheid en de werking van een roetfilter. Om een deeltjes test positief te doorstaan, mogen de uitlaatgassen van uw vrachtwagen niet meer dan 1.000.000 deeltjes per kubieke centimeter bevatten, als de wagen stationair draait. Het doel van de controle is het verbeteren van de luchtkwaliteit in het land. Vervuilde lucht is schadelijk voor de gezondheid. Een goed werkend roetfilter vangt schadelijke roetdeeltjes af en draagt zo bij aan een beter milieu.

Roetfilter regeneratie

De roetdeeltjes in het filter verbranden tijdens de regeneratie. Hiervoor is wel een hoge bedrijfstemperatuur nodig. Als deze hoge temperatuur door storingen niet wordt bereikt, hopen de roetdeeltjes op in het filter en zal uw truck steeds vaker storingen krijgen en vermogen verliezen. Een slechte regeneratie gebeurt ook wanneer een vrachtwagen vaak korte stadsritten rijdt.

Het is mogelijk om het roetfilter handmatig te regenereren, maar als het roetfilter te sterk is vervuild, zal dit niet meer lukken en wordt het roetfilter van de vrachtwagen afgekeurd door een deeltjestest tijdens de APK-keuring.

Hoe kun je voorkomen dat je vrachtwagen wordt afgekeurd door een deeltjestest?

Onderhoud daarom het roetfilter goed om problemen te voorkomen; niet alleen het afkeuren van uw vrachtwagen door de deeltjestest, maar ook problemen aan andere onderdelen van uw vrachtwagen. Storingen en gebreken kunnen duiden op een niet functionerend roetfilter. Dat kunt u voorkomen door het tijdig reinigen of reviseren van het roetfilter. Zodra u de volgende gebreken constateert, is het zaak om actie te ondernemen:

  • U krijgt een storingsmelding; het waarschuwingslampje van de DPF/roetfilter brandt;
  • U constateert vermogensverlies;
  • Het voertuig stoot overmatig roet of rook uit;
  • Het olieverbruik neemt toe;
  • De vrachtwagen veroorzaakt meer geluid.

Door tijdig het roetfilter te reinigen, voorkomt u een te hoog brandstofverbruik of een snelle veroudering van het emissienabehandelingssysteem (EAS) van uw voertuig. Met een professionele roetfilter reiniging voorkomt u hoge onderhoudskosten. Topcats neemt de reiniging en revisie van uw roetfilter serieus, wij kennen de systemen van alle grote vrachtwagenmerken.

Meer weten over roetfilter reiniging

Contact

Zorg ervoor dat uw vrachtwagen niet alleen voldoet aan de milieuvoorschriften, maar ook economisch blijft rijden. Neem nu contact op met Topcats Heavy Duty voor professionele roetfilter reiniging of revisie en draag actief bij aan een schonere toekomst.

Vraag via de knop hieronder een offerte aan of vul het contact formulier in

Verander taal