Verschillende roetfilters De Lijn

Reiniging en revisie voor duurzame mobiliteit Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn

Juni 2023

De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn is al jaren een grote klant van TopCats. Het grootste vervoerbedrijf van Vlaanderen speelt een voortrekkersrol in duurzame mobiliteit. Niet alleen de vergroening van het voertuigenpark en de stelplaatsen is daarvan een goed voorbeeld, maar ook het onderhoud van de uitlaatgasnabehandelingssystemen. TopCats is trots daarin een steentje bij te dragen, zeg maar gerust een grote steen.

Verschillende roetfilters De Lijn

 

 

“TopCats is altijd bereid om met ons mee te denken en extra inspanningen te leveren,’’ aldus De Lijn.

 

De afgelopen maanden mochten wij een groot aantal revisies en reinigingen uitvoeren. Daarbij werden onder andere acht Cummins Euro 6 SCR katalysators gereviseerd, vier Iveco Euro 6 uitlaatgasnabehandelingssystemen volledig gedemonteerd en opnieuw opgebouwd (DOC-reiniging, roetfilter reiniging en SCR-revisie).

Controle van het roetfilter

Als een roetfilter bij TopCats binnenkomt, wordt hij volledig gedemonteerd. Wij controleren of het filter nog intact is, noteren het gewicht en meten de doorstroming. Na de reiniging is het filter weer schoon en wordt deze nogmaals gewogen om te controleren of hij optimaal is gereinigd. Als alles in orde is, wordt het systeem weer netjes in elkaar gezet, waarbij we nieuwe isolatie (matting) aanbrengen.

Soms treffen we een roetfilter aan met beschadigingen. Het kan zijn dat het filter is versmolten, is afgebrokkeld of dat het zelfs helemaal doormidden is gebroken. Dit kan veroorzaakt worden door het veelvuldig rijden van korte afstanden (stadsritten), waardoor de motor niet op temperatuur komt om het filter te verhitten. Daardoor wordt het systeem niet automatisch geregenereerd. Als het filter vol of verzadigd is en het genereren niet automatisch gebeurt, moet het filter handmatig worden gereinigd. U wordt hierop geattendeerd als het storingslampje op het dashboard brandt. Maar het kan ook zijn dat een sensor of uitlaatgasretourklep niet meer goed functioneert of dat er een andere oorzaak aan ten grondslag ligt. In ieder geval is het goed merkbaar als het roetfilter niet meer functioneert.

Roetfilter reviseren of nieuwe aanschaffen?

Wanneer TopCats bij het demonteren van een uitlaatgasnabehandelingssysteem ontdekt dat er iets niet in orde is en er meer nodig is dan reinigen, nemen we contact op met de opdrachtgever, zo ook met De Lijn toen wij constateerden dat de Cummins Euro 6 SCR katalysators meer onderhoud nodig hadden. We geven altijd een advies met een offerte, zodat de klant een goede overweging kan maken, vervangen of reviseren. Het reviseren van roetfilters en katalysators is voordeliger dan de aanschaf van een nieuw systeem. Het kan honderden tot duizenden euro’s schelen. Bovendien past reviseren bij de visie van een duurzame mobiliteit en een circulaire economie.

Dit gedemonteerd roetfilter toont de onderdelen die wij controleren, reinigen en/of vervangen tijdens een revisie voor De Lijn, in het kader van hun duurzame mobiliteit visie

We alleen vervangen alleen wat noodzakelijk is en wij zorgen dat de materialen die vervangen zijn worden gerecycled. Het was voor De Lijn een logische keuze om de Cummins Euro 6 SCR katalysators te reviseren in plaats van te vervangen.

We zijn nog niet klaar met onze opdracht voor De Lijn, want er liggen nog meer onderdelen om richting een tevreden klant te sturen.

Meer over reiniging roetfilter reiniging

Meer over roetfilter reviseren

Verander taal