Regeneratieproblemen door DOC-katalysator

Wanneer de regeneratie niet goed verloopt, geeft het roetfilterwaarschuwingslampje dit aan. Een slechte regeneratie kan twee oorzaken hebben: ten eerste, een te lage verbrandingstemperatuur in de DOC, als gevolg van een te lage motorbelasting. Hierdoor blijft de temperatuur in de DPF te laag en gaat de regeneratie niet automatisch. U moet dan zelf in actie komen, het voertuig op een veilige plek parkeren en op de knop drukken om het regeneratieproces handmatig te starten. Als u problemen houdt, kan een andere oorzaak ten grondslag liggen, zoals slijtage van de DOC, waardoor de coating van katalytische metalen weg is. Als de gassen hierdoor niet goed oxideren leidt dit tot verstopping van het roetfilter.

Blijft u problemen houden met de regeneratie? Dan is nader onderzoek aan te raden. De DOC (Diesel Oxidation Catalyst) is namelijk een belangrijk onderdeel in het uitlaatgasnabehandelingssyteem. De DOC vormt giftige koolstofmonoxide (CO), koolwaterstof (HC) en onvolledig verbrande deeltjesmaterie, uit de brandstof en olie, om naar neutrale stoffen kooldioxide (CO2) en water (H2O), met behulp van zuurstof (O2). De gassen stromen door een metalen- of keramiek filter met een honingraatstructuur. Op deze honingraat zit een coating van katalytische metalen die een reactie veroorzaken met de gassen en zuurstof.

DOC helpt met regeneratieproces

De DOC helpt met het regeneratieproces in het roetfilter. Dit gebeurt via actieve regeneratie, waarbij de motor overschakelt naar de regeneratiemodus. Zodra de DOC een temperatuur van 250°C bereikt, spuit er voor het DOC filter een mengsel van lucht en brandstof in. Daardoor gaat de temperatuur in de DPF omhoog tot boven de 500 °C, wat nodig is voor het regeneratieproces waarbij roet wordt omgezet naar as.  Als chauffeur merk je niets van dit proces, na het schoonbranden van het roetfilter keert de motor weer terug naar de normale bedrijfsmodus.

DOC-DPF-AdBlue-SCR katalysator

De DOC-katalysator wordt met name gebruikt in dieselvoertuigen. De DOC is meestal voor het DPF (dieselpartikelfilter ofwel roetfilter) geplaatst zodat de DOC de koolwaterstoffen eruit kan filteren waardoor dit het DPF niet kan verstoppen.

DOC-problemen bij DAF Euro 6

De DAF Euro 6 systemen kampen met DOC en regeneratie problemen waarbij de gewenste temperaturen niet worden behaald.
Dit probleem kunnen we effectief en duurzaam verhelpen met een speciale chemische reinigingstechniek. Deze techniek is in samenwerking met een Amerikaanse partij ontwikkeld. Zo hoeft u geen nieuwe EAS-unit (Emission Aftertreatment System) aan te schaffen.

Heeft u problemen met de regeneratie? Vermoedt u dat dit door de slijtage van de coating in de DOC komt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Topcats voor een inspectie of offerte.

Vraag via de knop hieronder een offerte aan of vul het contact formulier in.

Vraag direct uw offerte aan
Verander taal