Taxi(busjes)

Voor nieuwe taxi’s, bestelbusjes en taxibusjes is sinds 2015 de Euro 6-norm van kracht. Deze nieuwe norm moet het voor bedrijven, gemeentes en andere instellingen gemakkelijker maken om op een milieuvriendelijkere wijze hun passagiers te vervoeren. De taxibusjes en auto’s die niet schoon genoeg zijn, worden tegenwoordig uit veel steden geweerd. Door de invoering van milieuzones mogen oude, vervuilende auto’s en vrachtwagens verschillende gebieden al niet meer in.

Per 1 januari 2025 hebben 14 Nederlandse gemeenten een zero-emissiezone (ZE-zone) ingevoerd voor vracht- en bestelauto’s. Deze zones zijn bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren door alleen voertuigen toe te staan die geen schadelijke stoffen uitstoten, zoals elektrische of waterstofvoertuigen. De invoering van deze zones is onderdeel van het landelijke Klimaatakkoord.

In sommige gemeenten zijn de bestaande milieuzones vervangen door zero-emissiezones. Voor een volledig en actueel overzicht van milieuzones per voertuigcategorie kunt u de locatiekaart op Milieuzones.nl raadplegen.

Hoewel er in sommige regio’s nog taxi’s, bestelbusjes en taxibusjes uit vóór 2009 rondrijden, worden deze voertuigen steeds vaker geweerd uit milieuzones. Zeker in steden met streng milieubeleid is het aandeel oudere dieselvoertuigen sterk afgenomen.Deze oude voertuigen zijn niet uitgerust met een roetfilter en stoten hierdoor te veel fijnstof uit. Om toegang te krijgen tot deze zones, kiezen vervoersbedrijven daarom voor schonere alternatieven.

Door een retro-fit roetfilter te plaatsen kan de uitstoot van deze voertuigen drastisch teruggebracht worden. Met een herkeuring kan vervolgens vastgesteld worden of de voertuigen aan de emissie-eisen voldoen.

Stadsbussen en touringcars

In de afgelopen jaren zijn milieuzones in steeds meer steden van kracht geworden, waardoor ook stadsbussen en touringcars aan strengere emissie-eisen moeten voldoen. Deze voertuigen zijn uitgerust met roetfilters en katalysatoren om de uitstoot van schadelijke stoffen te minimaliseren. Echter, door intensief gebruik en veelvuldig stationair draaien, kunnen deze systemen vervuild raken.

Topcats biedt gespecialiseerde diensten voor de reiniging en revisie van roetfilters en katalysatoren voor stadsbussen en touringcars.

Bekijk onze projecten van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn en VDL. Onze snelle en kosteneffectieve oplossingen zorgen ervoor dat uw voertuigen voldoen aan de huidige milieueisen en snel weer inzetbaar zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Vrijstelling voor vliegtuigen, treinen en trams

Volgens een onderzoek uit 2018 was vervoer verantwoordelijk voor 25 % van de broeikasgasemissies in de EU. De emissies van deze sector zijn hoofdzakelijk afkomstig van het wegvervoer (72 %). Zeevervoer en de luchtvaart hebben respectievelijk een aandeel van 14 % en 13 % van alle emissies. Vliegtuigen stoten net als dieselauto’s ook roet uit. De verbranding in de motoren van vliegtuigen is echter vele malen efficiënter dan bij andere voertuigen. Daarom is een roetfilter op een vliegtuig niet nodig en niet verplicht. Daarnaast zijn ook treinen en trams in Nederland vrijgesteld van de roetfilterplicht. Dit komt omdat bijna alle treinen en trams in Nederland op elektriciteit rijden. Het emmissie aandeel van het spoor bedraagt 0,4 %. Dit betreft uitsluitend emissies van dieseltreinen.

Advies over reiniging, revisie of plaatsing van retro-fit van roetfilters

Topcats is de specialist in reiniging en revisie van roetfilters en katalysatoren. Wij helpen u graag met het maken van de beste keuze voor uw bedrijf. Heeft u een roetfilter nodig voor tijdelijk of langdurig gebruik?

Bel dan met 088 9494 500 of neem contact met ons op via het contactformulier.

Neem contact op
Verander taal